Deltavliegclub Daidalos

Alles over Deltavliegen bij ……

Wie is Deltavliegclub Daidalos

In Noord-Nederland is al vanaf 1986 een zeilvliegvereniging aanwezig. Die bestaat uit mensen, die hun zeilvliegbrevet hebben en in Nederland willen vliegen. Destijds is er door een aantal leden een lier gekocht en kon er getrokken worden tot max. 600 meter, in de beginjaren zonder vergunning op een particulier vliegveld in Oostwold, later op diverse terreinen in Groningen en Drenthe (wezuperbrug, Emmercompascuum), de vliegbasis Leeuwarden en als de wind daar verkeerd stond, bij de Eemshaven. Ook stond er jaarlijks een week op het vliegveld Ameland op het programma.
In september 2001 kochten we samen met de vliegschool DNN een Cosmos-trike-vleugel, zodat we konden gaan slepen. Oscar Ruiters stelde zijn trike ter beschikking en enkele leden haalden hun sleepbrevet.
Echter, in 2003 zijn we overgestapt op het slepen achter een -speciaal voor deltaslepen ontwikkelde- Dragon-Fly. Omdat we dat toestel nog niet in Nederland hadden, deden we dat in Bösingen (onder Stuttgart). Sinds 2007 sleepten we ook in Nederland met de Dragon-Fly van MintGroen (die op het UL-veld Stadskanaal gestationeerd is). Aangezien het daar erg duur werd, zijn we (als vereniging) vanaf 2009 weer volledig gaan concentreren op naar Bösingen. Daar reserveren we minstens driemaal per jaar een paar weken de daar aanwezige Dragon-Fly (zie activiteiten). Vliegen in Bösingen wordt soms afgewisseld met vliegen in Blumberg of Hockenheim.
Daarnaast organiseert de vereniging op verzoek vliegweken voor de leden. Bijvoorbeeld naar de Monte Cucco (Italië).
Tenslotte gaan sommige leden samen naar het buitenland om daar te vliegen. Enkele van onze leden vliegen jaarlijks mee met het NK-Zeilvliegen.
Daidalos telt nu zo’n 80 leden en is (net als de andere Nederlandse zeilvliegclubs) aangesloten bij de KNVVL

Vanaf 1993 was er ook een zeilvliegschool (DNN) in de provincie Groningen, geleid door Rob van der Leeden. Deze is ontstaan uit onze zeilvliegvereniging, en heeft daarna de lier overgenomen en een samenwerkingsverband met Daidalos aangegaan. De leden van Daidalos konden zodoende ieder weekend vliegen bij de school. In 2008 is de vliegschool beëindigd, maar een groep zelfstandige piloten vloog nog een aantal jaar door (onder de naam Fenix) met behulp van de school-lier op de velden waar de vliegschool actief was. Nog steeds zoeken we naar locaties om in Noord-Nederland zelfstandig te kunnen vliegen.